رصد مستمر پیشرفت فناورانه است و به شناسایی به (زودتر) کاربردهای نویدبخش در آینده، و ارزیابی و اعتبار سنجی پتانسیل های آن منتهی می شود. پیش بینی فناوری، بر حوزه های خاصی از فناوری متمرکز است و هدف آن، شناسایی زمینه هایی است که از پتانسیل بالایی برخوردارند.
از این رو، فرصت های تولید محصولات جدید، در دنباله اکتشافات علمی، مانند شرایط ، توسعه، و اشاعه نوآوری های فناورانه، اهمیتی کلیدی دارد.
پیش بینی فناوری، به سمت جزئیات فنی هدف گیری می شود. اگر فهرستی از نیازها را به ترتیب اولویت، در زمینه های وسیعی، همچون فناوری ارتباطات و اطلاعات داشته باشیم، رویکرد بالا به پایین پیش بینی فناوری می تواند، به عنوان ابزاری منتخب برای شناسایی پیبشرفت های فناورانه مناسب شوند.
علاوه بر این، نتایج تلاش های گروه کاری درباره این موضوع، نشان داده که پیش بینی فناوری، به عنوان ابزاری در صنعت، به شکل کامل رشد یافته و به همین شکل، برای تسهیل مباحث بین بخش دانشگاهی ، مناسب است. بدین ترتیب، می توان رویکردی شبکه ای ایجاد کرد که دیدگاه های پیش بینی فناوری را در بخش های دولتی و صنعتی به هم پیوند داده و موجب همکاری مساعی بیشتر گردد.
با توجه به افق زمانی پیش بینی فناوری، نمی توانیم به دیدگاه مشترکی دست یابیم. به طور کلی می توان گفت، گستره زمانی برای مشتریان دولتی، حدوداً بین سال های آینده است. اما وزارت اقتصاد، فرانسه نشان داد که این میزان را می توان در بخش دولتی به چند سال هم کاهش داد.
درباره آینده فناوری اطلاعات و ارتباطات، قطعاً هیچ نوع کمبود اطلاعاتی وجود ندارد. تایپ چند واژه کلیدی در جست وجوگرهای اینترنتی، میلیون ها منبع اطلاعاتی مرتبط با این مقوله را در اختیار ما می گذارد؛ منابعی چون پروژه های سناریوپردازی جهانی، مطالعات آینده نگاری ملی در بیشتر کشورهای صنعتی، امور سناریویی مرتبط با فناوری اطلاعات و ارتباطات، کارراهه های فناوری در زمینه یک فناوری یا کاربرد خاص، در کنار انبوهی مقالات دانشگاهی، گزارش های مشاوره ای ، بسیاری سناریوهای جهانی در بافت های متنوع و متفاوتی چون، برنامه ریزی های استراتژی های تجاری یا سیاست های بهداشتی تدوین شده است. اگر چه این مطالب، بسیاری پیشران های کلیدی این تغییرات (همچون تغییرات جمعیتی و پایداری محیط زیست) را معرفی کنند، اما کاملاً مشهود است که علوم و فناوری (به ویژه فناوری اطلاعات و ارتباطات)، یکی از پیشران های اساسی تغییرات آینده محسوب می گردد.
بررسی جامع این سناریوهای جهانی، در گزارشی با عنوان نگرشی استراتژیک به آینده، تحلیلی جامع از اطلاعات منتشر شده درباره روندها، توسط سازمان ارزیابی و تحقیقات دفاعی وزارت دفاع انگلستان (برای واحد عملکرد و نوآوری که امروز جزء واحد استراتژی دفتر نخست وزیری است)، تهیه شده است. این گزارش، شامل یازده پیشران فناوری است که از مطالعه سیزده برنامه تحقیقاتی استخراج شده اند.
- ۹۹/۰۲/۲۳